16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Geheimen
Publicatiedatum: dinsdag 06 oktober 2009 Auteur: Redactie | 1.844 keer gelezen
Redactie, Huwelijk, De Namen van G'd , [Im]moraliteit »

Wat is een geheim? "Geheim" (volgens van Dale):
1 iets dat geheim is, dat verborgen gehouden wordt of moet blijven
2 mysterie

Geheimen heeft iedereen. Men zegt wanneer je een geheim door vertelt, dan is dat geen geheim meer is. Zo denk ik ook dat G'd ook geheimen voor ons heeft. Ontelbare. In het Hebreeuws is geheim "sod". En "hij is geheim" (hij is geheimzinnig) kunnen we vertalen in jesod. Maar jesod is in het Hebreeuws ook (G'ds aspect voor) fundament. M.a.w. onze bestaan is gefundeerd (!) op een groot geheim. Aangezien ons fundament G'd is, Die Geheim is. Daarnaast is Zijn Tora ondertekend met Zijn Naam "'emet", wat Waarheid betekent. M.a.w. dat grote Geheim is ook DE Waarheid! Vandaar dat wij mensen ook aan geheimen hangen en dat super spannend vinden. 

Stel je nu eens voor dat je een geheim moet hebben voor je allerliefste bezit. Je bent een met de ander en door een geheim verlies je die eenheid en wordt je een... tweeheid. Dit is precies "het probleem" van deze wereld sinds de "zonde"-val. Dat dit klopt is omdat geheim ook scheiding betekent. Het engelse woord secret komt namelijk van het Latijnse woord "se" en "se" betekent "gescheiden". Door een geheim voor je te houden, deze niet met je partner te delen, dan scheidt jij jezelf van de eenheid die je met je partner vormde. Je wordt een tweeheid en uiteindelijk tegenstaanders.

Leven hier op aarde - gescheiden van G'd - is dus inherent aan Zijn Mysterie. Daarom leren wij dat wij vanuit Zijn Wezen in tweeheid leven en moeten wij de eenheid weer terugvinden. Ik denk dat dit iets voor het leven na de dood is en zolang wij leven, moeten wij die eenheid met onze partner blijven vormen.

Zie je nou wel dat de dood dóór het Geheim niet eng is?

Jodendom-online 2009
Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.