16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Poeriem: G'ds legpuzzel
Publicatiedatum: woensdag 24 februari 2010 Auteur: Rabbijn prof. Efraim Sprecher | Vertaling: Devorah | 2.542 keer gelezen
Rabbi Sprecher, Poeriem »

Verbazend genoeg verschijnt G'ds Naam geen enkele keer in de Megillah omdat dit juist de les is: G'ds wegen zijn niet altijd even doorgrondelijk. Zijn wonderen vinden merendeels niet middels bliksem en donder plaats zoals bij het geven van de Tora. In het bondige 167 verzen tellende Megillah lezen wij niets over een gesplete zee en geen tot leven gekomen beenderen. Maar in de ware zin, wordt het grootste wonder van alle wonderen in het Poeriem verhaal verteld: het wonder van G'd's voortdurend toezicht en controle op de gebeurtenissen, zelfs als het lijkt alsof Hij niet aanwezig is.

In de periode van Esther en Mordechai werd er een nieuw accent op de Joodse geschiedenis gelegd. Wij zien geen hand G'ds in een splijting van de zee of een hemels vuur, maar wij zien Zijn hand in de dagelijkse beslommeringen. Megillat Esther betekent de onthulling wat verborgen is: het verwijderen van G'ds masker.
Het verhaal van de Megillah beslaat een periode van negen jaar. Pas aan het einde van die periode zie je dat de puzzelstukjes van G'ds legpuzzel samen begint te komen. Opeens, van alle kanten, komen op grote schaal allerlei aparte deeltjes samen om samen als het ware één anker te vormen waaraan de Joodse overleving veilig gesteld werd.

Eerste set met puzzelstukjes: het feest van Ahasveros heeft geleid tot de uitvoering van Vashti, wat leidde tot de kroning van Esther. Omdat Esther koningin werd, was ze in een positie om de koning te benaderen om zo haar volk te kunnen redden. Ze was in staat Hamans zelfgenoegzaamheid te sussen door hem uitnodigen voor haar prive-banket.
Een andere set met puzzelstukjes: Bigsan en Teresh wilden een samenzwering tegen Ahasveros organiseren. Maar omdat Esther een koninklijke afspraak voor Mordechai had geregeld, was Mordechai instaat om hen afluisteren en waardoor hij van het complot aan Esther verslag kon doen. Deze vertelde de koning over de loyaliteit van Mordechai. Dit feit werd in de koninklijke kronieken opgenomen, om daar in vergetelheid te raken. Tot die noodlottige nacht, toen G'd slaap van de koning verstoorde.
Een derde set van puzzelstukjes: de koning promoveerde Haman en iedereen was verplicht voor hem te buigen, maar Mordechai weigerde dit. Verzekerd van macht en invloed - ook op de koningin - bouwde Haman een galg en verzocht een koninklijke toestemming om Mordechai daaraan op te hangen.
Dit was net op het moment dat Ahasveros erachter kwam dat Mordechai zijn leven had gered.

Net op het juiste klimatologische moment, vielen de stukjes van G'ds legpuzzel in elkaar en vormden zij de vernietiging van Haman, vernietiging van het overgrote deel van Amaleq en het heil voor de Joden. Wij zien hierin de vervulling van Tehilliem: "Zie, de Wachter van Israel sluimert niet, noch slaapt".

©Rabbi prof. E. Sprecher 2010

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.