22 Niesan 5784 | 30 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De rol van de Talmoed vandaag
Publicatiedatum: dinsdag 19 oktober 2010 Auteur: Redactie | 5.992 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Redactie, Talmoed Tora »

Tegenwoordig is de Talmoed binnen het Orthodox Jodendom even belangrijk als in het verleden. Het Orthodox Jodendom handhaaft het idee dat de Tora, zowel de Geschreven als de Mondelinge, onveranderd is en onveranderd blijft. Dit verklaart waarom de Tora en de Talmoed bij de Orthodoxe Joden niets van hun autoriteit ingeboet heeft, maar ook waarom in de synagogen en leerscholen nu nog altijd de felste discussies plaatsvinden over de vele mogelijke interpretaties van de Talmoed.
Door middel van een leerprogramma wordt iedere dag een pagina van de Talmoed geleerd. Na 7,5 jaar is de cyclus rond en begint men weer opnieuw.

Hoewel de Talmoed binnen het Conservatieve Jodendom nog enig sympathie kan verwachten, heeft de Talmoed geen plaats binnen het Liberale Jodendom, ondanks het binnen het Liberaal Jodendom wel gedoceerd wordt. De conservatieve benadering van de Talmoed is flexibeler dan die van de orthodoxe. Dit doet men door de Talmoed aan de tijdsgeest aan te passen.

 

©Jodendom-online/Historiek 2010

Pagina index:
Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.