2 Niesan 5783 | 24 maart 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
De Mondelinge Tora
Publicatiedatum: dinsdag 19 oktober 2010 Auteur: Redactie | 4.964 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Redactie, Talmoed Tora »

De Tora is op te delen in de Schriftelijke Tora, de Tora Misinaj, en in de Mondelinge Tora, de Tora Sjel Ba'al Peh. Vrome Joden geloven dat G'd Zelf aan Mosje naast de Schriftelijke Tora óók de Mondelinge Tora gegeven heeft. Toen Mosje de Mondelinge Tora, of Mondelinge Leer, van G’d ontving, gaf G’d daar ook de uitleg erbij. Daarna vertelde Mosje het door aan zijn broer Aharon. Toen Aharon alles gehoord had, ging hij aan de rechterzijde van Mosje zitten en daarna waren de zonen van Aharon El`azar en Itamar aan de beurt. Na het aanhoren wat Mosje namens G’d te vertellen had, trokken de zonen zich terug. De ene ging links van Mosje zitten en de ander rechts van Aharon.

De volgende delegatie volgde: de Zeventig Oudsten van het volk. Tot slot kreeg het volk alles te horen. Totaal hoorde Aharon de Mondelinge Leer uit Mosje mond vier keer, zijn zonen drie keer en de Oudsten twee keer en de rest van het volk een keer. Mosje trok zich terug en Aharon herhaalde Mondelinge Tora aan het volk. Vervolgens trok Aharon zich terug en de zonen El`azar en Itamar onderlegde het volk. Ondertussen hadden de Oudsten de Mondelinge Leer vier keer gehoord. Nadat El`azar en Itamar de Mondelinge Leer aan het volk onderrichtten, onderrichtten de Zeventig Oudsten het volk de Leer nogmaals. Nu had het volk de Leer vier keer gehoord. Hierna leerden het volk elkaar de Mondelinge Leer en de hoofden van het volk steunden hen daar bij totdat iedereen de Leer van binnen en van buiten kende. De hoofden doceerden het volk eveneens de uitleg van de Mondelinge Leer.

Op deze wijze werden de Geschreven Tora en de Mondelinge Tora in de geheugen van de Joden gegrift. Dit tot op de dag van vandaag.

Pagina index:
Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.