14 Adar II 5784 | 23 februari 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Oplossing voor sexuele overtredingen en lasjon hara': Tikkoen Sjovaviem
Publicatiedatum: dinsdag 15 februari 2011 Auteur: Redactie | 3.374 keer gelezen
Redactie, Lasjon Hara [kwaadsprekerij], [Im]moraliteit, Minhagiem [Gewoonten en Gebruiken], Tesjoeva [Inkeer] »

Haga'on Rabbi Twerski sjlita [directe afstammeling van de Baal Sjem Tov en de Alter Rebbe] over de 12-stappen methode  

"Sjoevoe baniem sjovaviem...
Keer terug, afgekeerde kinderen..."
Jermijahoe/Jer. 3:14

De Kabbalistische periode 'Sjovaviem' is een periode waarin extra wordt gedawnend en gevast. De periode van sjovaviem is niet beperkt tot enkel Kabbalisten en de Chassidische gemeenschap. Het is een belangrijk en waardevolle praktijk alle Joden. Niet-Joden kunnen hierdoor ook geïnspireerd worden om het goede pad te gaan volgen van een leven zonder sexuele overtredingen en lasjon hara' [kwaadsprekerij of deze nu op waarheid is gebaseerd of niet].

Heel belangrijk is om te vermelden dat de tikkoen van sjovaviem met betrekking tot sexualiteit over het algemeen betrekking heeft op mannen! De enige rol die de vrouw hierin zou kunnen betekenen is de man hierover te informeren en zo nodig onderwijs over dit onderwerp te geven aan haar naaste mannelijke familie- en gezinsleden. Verder kan de vrouw de man inspireren door zelf een tsnioet (persoonlijke bescheidenheid dat zich mede uit in de manier hoe de vrouw zich kleedt) persoonlijkheid aan te meten. De vrouwen die ook sexuele overtredingen hebben begaan of de neiging daarin toe hebben, worden wel naar de periode van sjovaviem verwezen.

Echter, naar ons idee is sjovaviem-periode voor lasjon hara' een must voor iedereen.

De periode van sjovaviem duurt – afhankelijk of het een schrikkeljaar is of niet – zes of acht weken. De periode begint bij de eerste Parasja van Sjmot/Ex. en duurt tot Parasja Misjpatiem. Tijdens een schrikkeljaar is de periode van Parasjot Sjmot tot en met de parasjot Teroema en Tetzaveh. Dan heet de periode niet Sjovaviem, maar de periode Sjovaviem-TaT.

Het woordje sjovaviem, dat in Jermijahoe 3:14 wordt genoemd, vormt een acroniem van de bovenstaand genoemde parasjot:

  1. SjinSjmot

  2. VavVa'eira

  3. BetBo

  4. Bet – Besjalach

  5. JoedJitro

  6. MemMisjpatiem

Periode van sjovaviem 2011 werd dit jaar afgelopen Sjabbes 12 februari afgerond. Lees hierover het nieuwsbericht over sjovaviem.  In 2012 en 2013 kun je ze verwachten op 14 januari 2012 en 05 januari 2013. Zet ze in je agenda!

De Kabbalisten leren dat de sjovaviem-periode buitengewoon goed moment is om voor met name sexsuele overtredingen zoals overspel, pornografieverslaving, enz. tesjoeve te doen. Tesjoeve betekent je afkeren van jouw slechte baldadige gedrag door te kiezen wat goed is. Tikkoen is dan de volgende stap: dat is het repareren van de schade die je ziel door zonde is opgelopen. Dit betekent concreet dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor je daden. Sommige vasten in die gehele periode iedere maandag en donderdag. Ook wordt er extra tsedoke gegeven, worden de selichot en andere kabbalistische gebeden en tikkoeniem gereciteerd. Kabbalisten leggen uit dat de tekst in de afsluitende Ne'ilah dienst van Jom Kippoer "Op het moment van het sluiten van de poorten, een poort voor ons open" een verwijzing naar de sjovaviem-periode is, dat als een tweede poort open gaat voor vergeving.

Pagina index:
Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.