19 Niesan 5784 | 27 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Het recht op leven
Publicatiedatum: zondag 19 juni 2011 Auteur: Dayan mr. Drs. R. Evers | 1.476 keer gelezen
Halacha, Opperrabbijn R. Evers, Internationaal Recht, Reguliere wetgeving »

De Tora beschermt dit recht in Sjemot 20:12: "Gij zult niet moorden", en in Bereesjiet 9:6: "Wie 's mensen bloed vergiet, diens bloed zal door de mens vergoten worden want naar het beeld G’ds heeft Hij de mens gemaakt".
Met name deze laatste woorden vormen een centraal thema in het Bijbelse denken. Het houdt in dat de mens gezien wordt als spiritueel wezen en in staat is tot goeddoen en liefde. Mense­lijk leven afbreken is daarom hoogverraad aan de Tora. Moord verdrijft de G´ddelijke aanwezigheid uit de wereld. "Hij die een mens doodt, vernietigt een hele wereld" (Sanhedrien 4:5). De jongste ontwikkeling op het gebied van abortus- en euthana­siewetgeving staan op gespannen voet met de Bijbelse visie op het leven.
In deze tijd wordt de waarde van het leven in brede kring met de mond beleden. Toch staat het leven niet werkelijk hoog in aanzien. Sommige ‘idealisten’ zijn bereid om honderden on­schuldige mensen te doden om hun doelen te bereiken. Velen keuren dit af maar kunnen er niettemin ‘begrip’ voor opbren­gen. Begrip voor misdaad is delen in het kwaad.

Pagina index:
Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.