21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De geschiedenis van de Chassidiem
Publicatiedatum: woensdag 29 juni 2011 Auteur: Redactie | 2.062 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Personen, Redactie »

Chassidisme in de vroegere tijden: de eerste “Vromen”
Chassidiem Harisjoniem zijn letterlijke de eerste Chassidiem die vanaf 70 voor de gewone jaartelling tot ongeveer 200 na de gewone jaartelling leefden. Chassied betekent 'Vrome' en zij werden gekenmerkt doordat zij de Tora verscherpten op gebied van omkijken naar je naaste, ook met betrekking tot het wel en wee. Sommige geschiedkundigen menen dat Choni de Cirkeltrekker en Rabbi Chanina ben Dosa de bekendste Chassidiem van die tijd waren. Volgens sommige geschiedkundige bronnen zou Rabbi Pinchas ben Jair de laatste Chassied Harisjon geweest zijn. Of dit allemaal waar is wie wel of niet een Chassied van die tijd was, is wellicht niet voor 100% vast te stellen. Wel is het een feit dat zij over een aantal G'ddelijke gaven beschikten, maar daarvoor hoefde je niet per se een Chassied te zijn.

De Chassidiem van die tijd onderhielden – ondanks verschil van inzicht – goede betrekkingen met de Peroesjiem; Farizeeën en hun leiders van het Sanhedrin zoals Rabbi Jochanan ben Zakkai, Rabban Gamliel Hazaqèn en Rabbi Jehoeda Hanassi, de Redacteur van de Misjna. Na die tijd was het stil rond de Chassidiem. Dit duurde tot de komst van de Baal Sjem Tov in de zeventiende eeuw. Hij maakte het concept van de Chassied weer bekend.

Pagina index:
Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.