14 Ijar 5784 | 22 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De geschiedenis van de Mossad
Publicatiedatum: donderdag 03 mei 2012 Auteur: Brainflame [http://www.express.be] | 2.625 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Mossad en Shin Beth »

Mossad betekent in het Hebreeuws ‘instituut' (Ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim - Instituut voor Informatie-inwinning en Speciale Taken) en de Israëlische organisatie doet zich graag voor als een traditionele veiligheidsdienst, net als de Amerikaanse CIA of de Britse MI6 dat zijn. Op de website van de Mossad staan als doelstellingen vermeld: het verzamelen  van strategische, politieke en operationele informatie en het voorkomen van terroristische aanslagen. Maar sinds het prille begin werd de organisatie ingezet om de Joodse staat te beschermen na zijn controversiële en emotionele stichting in de nadagen van de Holocaust.
 
Wat doet de Mossad?
Meir Dagan, de huidige directeur van de Israëlische veiligheidsdienst Mossad heeft op zijn werktafel een foto van zijn grootvader. Die staat op het punt te worden doodgeschoten door een Nazi. De wortels van de Mossad liggen net daar. Oorspronkelijk een zionistische groepering die joden in Brits Palestina smokkelde werd de huidige Mossad gesticht in 1949 met als enig doel de vijanden van de Joodse staat op te jagen en om te brengen en dat tot ver buiten de eigen landsgrenzen.
 
Wie wordt door de Mossad geviseerd?
Onmiddellijk na het beëindigen van Wereldoorlog II werd de jacht op ex-Nazi's geopend. De Mossad heeft enkele zeer spectaculaire, legendarisch geworden acties op haar naam staan, waaronder de gevangenneming van Adolf Eichman in Buenos Aires in 1960. In 1981 slaagde de Mossad er in de Iraakse kernreactor Osirak te bombarderen. Maar de Mossad raakte vooral bekend in de nasleep van de Olympische Spelen van Munchen in 1972, toen Palestijnse terroristen 11 Israëlische atleten afslachtten (foto). De Israëlische premier Golda Meïr reageerde hierop door de Mossad de opdracht te geven elk lid van de Palestijnse terreurorganisatie Zwarte September te liquideren.
 
Wat gebeurde na München 1972?
Na de gebeurtenissen van München, gaf premier Meir haar fiat om de verantwoordelijke terroristen te vinden en om te brengen, waar ze zich ook bevonden. Bij deze operatie -codenaam 'God's toorn'-, werden 11 Palestijnse terroristen omgebracht in Rome, Cyprus, Parijs, Athene en Beiroet. Die operatie lag aan de basis voor het etiket van efficiëntie, meedogenloosheid en het disrespect voor vreemde regeringen dat de Mossad sinds dan met zich meedraagt. Ook daarna nog zou de Mossad tientallen moorden hebben beraamd en uitgevoerd.
 
Is het ombrengen van vijanden de Mossads belangrijkste reden van bestaan?
In tegendeel, over de jaren heen heeft de organisatie talloze levens gered. Zo werden 102 gijzelaars bevrijd tijdens de Operatie Entebbe, een succesvolle bliksemaanval van de Israëlische commando's  op een gekaapt vliegtuig te Entebbe (Oeganda) in 1976. In 1992 hielp de Mossad joden te bevrijden tijdens de bezetting van Sarajevo. Meer recent, wordt de Mossad ervan verdacht de hand te hebben in verschillende acties om het Iraanse nucleaire programma te verstoren, waaronder de moord op een Iraans wetenschapper en de brandstichting in twee laboratoria.
 
Wat is het palmares van de Mossad?
Dat is eerder gemengd. De organisatie heeft ook een aantal serieuze tactische en strategische blunders begaan. Zo zou de organisatie de Jom Kippoeroorlog in 1973, noch de Iraanse Revolutie in 1979 hebben zien aankomen. Ook de twee Palestijnse Intifada's werden verkeerd ingeschat.
 
In 1973 vermoordde de Mossad in het Noorse Lillehammer een Noors-Marokkaanse kelner voor de ogen van diens zwangere vrouw. De Mossad had het slachtoffer Ahmed Boushiki verward met de terrorist Ali Hassan Salameh die volgens Israël verantwoordelijk was voor de moorden tijdens de Olympische Spelen van München.
 
In 1997 voerde de Mossad een moordpoging uit op Hamasleider Khaled Mashal. Tien Mossad-agenten gingen met Canadese paspoorten Jordanië binnen, waar Mashal woonde, en injecteerden hem met een giftige substantie in zijn oor. De Jordaniërs kregen lucht van de ganse zaak en slaagden er in 2 Mossad-agenten gevangen te nemen. Toen het incident wereldwijd steeds meer aandacht kreeg, bemiddelde de Amerikaanse president Clinton in het conflict en gaf de Israëlische premier Netanyahu een tegengif aan de Jordaanse autoriteiten. De 2 gevangen genomen Mossadagenten werden later door Jordanië bevrijd in ruil voor  de vrijlating van Sheikh Ahmed Yassin, de oprichter en spirituele leider van Hamas. Die werd in de ochtend van 22 maart 2004 door het Israëlische leger gedood met drie raketten die werden afgeschoten vanuit een gevechtshelikopter op het moment dat hij een moskee verliet.
 
Wat is Kidon?
Kidon betekent ‘bajonet' in het Hebreeuws en wordt verondersteld de kidnapping- en moord-elite-eenheid van de Mossad te zijn of 'een mini-Mossad binnen de Mossad'. Volgens Gordon Thomas, auteur van het boek ‘De Spionnen van Gideon, de Geheime Geschiedenis van de Mossad', zijn Kidons geliefkoosde executiemethodes de elektrocutie, het wurgen met draad, het plaatsen van precisiebommen in auto's en mobiele telefoons en het ombrengen met vergif dat wordt geproduceerd in geheime laboratoria in het Mossadhoofdkwartier in Tel Aviv.  Volgens Thomas omvat Kidon niet meer dan een paar tientallen medewerkers omdat de organisatie op het terrein kan rekenen op de brede steun van duizenden sayanim, bereidwillige onderdanen van vreemde landen die zich graag inzetten voor de Joodse staat. Een sayan huurt een wagen of overhandigt geld aan een kidon, schrijft Thomas, zonder daarover één enkele vraag te stellen.
 

Bron: de Vlaamse Vrienden van Israel
Website van de Mossad
Geschiedenis van de Mossad in beeld

©Jodendom-online 2012

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.