19 Adar 5784 | 29 maart 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Sjmini Atseret/Simchat Torah
Publicatiedatum: zondag 07 oktober 2012 Auteur: Redactie | 1.504 keer gelezen
Redactie, Sjmini Atseret/Simchat Torah »

Soekkot duurt zeven dagen plus één. Je hebt:

  1. twee begindagen 

  2. Chol hamoed, de vijf tussendagen en

  3. Sjemini ‘Atseret, het slotfeest. Op deze dag wordt gebeden om regen voor het komende seizoen. Hieraan kun je zien dat Joodse feestdagen hun oorsprong in het Midden Oosten hebben, daar wordt de eerste regen in de herfst verwacht. Dit feest dateert uit de elfde eeuw.

Soekkot wordt afgesloten met 2 andere feestdagen:

  1. Sjemini Atseret: het Slotfeest, gevierd op de 8e dag van de Soekkot. Dit is een dag van samenkomst. Omdat de Tora als Levend water wordt gezien, is dit ook het waterfeest. Zeven keer wordt er om de bima (verhoging, de kansel in de synagoge) met de loelav heen gelopen (Haqafot; de rondgangen) waarop zeven Torarollen liggen. Ondertussen wordt er ana Ana Adonai Hoshia na (och Eeuwige, geef toch hulp) gezongen. Dit is n.a.w. Tehilliem/Psalmen 118:25: Deze dag staan de gebeden voor regen voor de gewassen centraal. O alle dorstigen, kom tot de wateren... Dan zult gij met vreugde water scheppen uit de bronnen des heils Jesjajahoe 55:1; 12:3. Gelijk een hinde die naar waterbeken smacht, zo smacht mijn ziel naar Jou, o G'd! Tehilliem/Psalmen 42:2.

  2. Simchat Tora: vreugde der Wet. De climax van de Soekkot. De Tora staat hierin centraal, waardoor deze feest nóg uitbundiger is dan de Soekkot. Tijdens het feest maakt men optocht met de Torarollen in de hand en men danst tijdens die optocht. Deze optocht maakt drie Haqafot, terwijl kinderen vlaggetjes en kaarsen hebben. Het laatste deel van Dwariem/Deut. wordt gelezen, zodat de cyclus van de Tora rond is. Gelijk begint men weer met het begin van de Tora, Bereesjiet/Genesis, zodat de cyclus niet onderbroken wordt, dus dat men nooit stopt met het lezen van de Tora. Dat laatste deel van Dewariem/ Deut. is de Chatàn Tora, de Bruidegom van de Tora, de Leer. Bereesjiet/Genesis, het eerste deel van de Tora, is de Chatàn Bereesjiet, de Bruidegom van het Begin. Hierin wordt G'd en Zijn Bruid Israël gesymboliseerd. Het feest lijkt sprekend op een Bruiloftsfeest, omdat zelfs de bruidsuikers, wijn en lekker eten niet ontbreken. Jubelt en juicht op het feest van de leer. Geef de Tora, zo goddelijk, eer! Zij heeft ons vreugd en verrukking gebracht. Zij is ons licht, onze vlam, onze kracht. Zij is de levensboom die ons verblijdt. De levensbron die ons verkwikking bereidt.

Lesimcha chagiem oezeman lesason!

©Jodendom-online 2012

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.