13 Niesan 5784 | 19 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Bar mitsva in de omertelling
Publicatiedatum: maandag 29 april 2013 Auteur: Dayan mr. drs. R. Evers | 1.539 keer gelezen
Omer tellen, Opperrabbijn R. Evers, Bar/Bat Mitswa »

Een barmitsva van de Spinke-Chassidiem in Jeruzalem

Vraag: Wat moet een minderjarige, die midden in de Omertelling Bar-mitswa wordt, doen met zijn Omertelling?
Kan hij na zijn Bar-mitswa met beracha verder tellen of ontbreekt het hem aan zeven volledige weken, nu hij voor zijn Bar-mitswa als kind telde en na zijn Bar-mitswa als volwassene verplicht wordt te tellen (de telling voor de Bar-mitswa telt misschien niet mee)?

Antwoord: De discussie draait voornamelijk om een vraag van meer principiële aard: wordt het vervullen van de geboden gedurende een periode, waarin men als minderjarige nog niet echt verplicht is tot het nakomen van ge- en verboden wel volledig beschouwd als een nakoming van verplichtingen?
De halacha luidt, dat een jongen, die als minderjarige begonnen is met beracha Omer te tellen en geen dag heeft overgeslagen, dit mag voortzetten na zijn Bar-mitswa met beracha. De telling gedurende zijn minderjarigheid wordt voldoende geacht voor het criterium van volledige weken.
Een proseliet (geer) echter, die tot het Jodendom is overgegaan gedurende de Omerperiode, moet de resterende Omertijd zonder beracha tellen, daar zijn telling voor zijn overgang tot het Jodendom niet beschouwd wordt als het vervullen van een gebod, daar hij immers voor zijn gioer nog niet-Joods was. Zo ontbreekt aan zijn telling de volledigheid, die nodig is voor tellen van de resterende tijd met beracha.

©Dayan mr. drs. R. Evers

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.