1 Tewet 5782 | 05 december 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Sjavoe'ot volgens de Baal Shem Tov
Publicatiedatum: maandag 13 mei 2013 Auteur: Redactie | 2.708 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Sjavoe'ot, Redactie, Leer van de Baal Sjem Tov »

De Baal Sjem Tov bleef in de eerste nacht van Sjavoe'ot wakker om de Tikkoen (delen uit de TeNaCH ed.) te reciteren. Hierin volgde hij de gewoonte van Arizal. Daarnaast was hij er niet voor om tot aan de herhaling van de Moessaf Sjmoneh Erej  over dagelijkse zaken te spreken, want de inspanning van de avond ervoor moest de Hemel bereiken. Daarom is het noodzakelijk dat jij jouw gedachten goed onder controle houdt (Shiv'chei Vaal Shem Tov 211; Siddur HaAri van R. Shabbsai van Rashkov, Seder Chag HaShavuos).

Ook was het zijn gewoonte op de eerste ochtend van Sjavoe'ot - na het ochtendgebed - kleine glaasjes met alcohol voor zijn volgelingen in te schenken. Tijdens zulke gelegenheden zei hij altijd: " Ik geef maharitch [alcohol als beloning] voor het ontvangen van de Tora". (Sefer Baal Shem Tov, Ki Savo 12, in een voetnoot, citerend een brief van de Maggid van Mezeritch).

De Baal Shem Tov had veel genegenheid voor de tweede dag van Sjavoe'ot. Direct nadat de BSJT zijn leringen aan de wereld bekend maakte, heeft hij het dawnen bij de eerste licht van zonsopgang van de tweede dag van Sjavoe'ot ingesteld. Daarna deelde hij de kleine maaltijd met degene die aanwezig waren en reciteerde de Birkas HaMazon over een beker wijn. Later in de middag was er een grote feestmaaltijd en tijdens deze maaltijd zat BSJT bij zijn volgelingen en sprak uitvoerig met hen. Dit bleef hij tot aan zijnd dood doen (Sefer HaSichos 5704, p. 135).

Hij zei ooit: "Wanneer alle Joden zichzelf zouden heiligen door aan de Tora en de mitswes te houden, zouden zij direct de Stem van Hasjem van de Berg Sinaj horen spreken." (Kether Torah)

(Bron: David Sears "The Path of the Baal Shem Tov; early Chasidic Teachings and Customs).

©Jodendom-online 2007

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.