14 Tammoez 5784 | 20 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Is Chamas de huidige Amaleq?
Publicatiedatum: maandag 10 juni 2013 Auteur: Rabbijn prof. Efraim Sprecher | Vertaling: Devorah | 2.140 keer gelezen
Chamas, Rabbi Sprecher, Maatschappij, Amalek »

Meer dan 6000 raketten en mortiergranaten zijn er inmiddels op Israël afgevuurd sinds de terugtrekking - en uitwijzing van 10.000 Joden uit hun huizen in Gaza; de zomer van 2005.  Dit is inclusief honderden raketten die op Israël werden gelanceerd, terwijl de vermeende wapenstilstand tussen Chamas en Israël van kracht was. Eigenlijk was het een eenzijdig staakt-het-vuren. Terwijl we ophielden met terugschieten, bleven ze op ons afvuren. Waarom wees Chamas vrede met Israël of zelfs het bestaan van Israël af?

Er is de openbare proclamatie door Chamas, in zijn handvest, alsmede de eigentijdse verklaringen, die voor de vernietiging van Israël en het doden van Joden pleit. Waar de Joden ter wereld ook mogen zijn. Joden overal te wereld, dus niet alleen in Israël, worden aangeduid als het intrinsiek kwaad. De verantwoordelijke voor al het kwaad van de wereld, zoals bewakers tegen de Islam, en als "de zonen van apen en varkens."

Dit is genocidale antisemitisme.
Waar komt deze cultus van de moordzuchtige haat vandaan?

In Parshat Ki Teitzei beschrijft de Tora de terroristische aanval van Amaleq op de zwakste en meest weerloze leden van het Joodse volk. Dit is precies waar Chamas met hun raketten op mikt: op kleuterscholen en bejaardentehuizen. Rasji beschrijft aan het einde van Parshat Ki Teitzei wat Amaleq's haat jegens ons uniek en verschillend maakt ten op zichten van alle andere antisemitische naties. Hij legt uit dat de haat van Amaleq groter is dan de liefde voor zijn eigen leven. Amaleq is bereid om zichzelf te vernietigen wanneer hij ons kan doden. Dit is precies de tactiek van zelfmoordaanslagen van Chamas bommenwerpers - verheerlijking van zelfmoord om Joden te vermoorden.

Een enquête wees uit dat het grote deel van de Palestijnen zelfmoordaanslagen tegen Israël gerechtvaardigd vinden en waren zelfs bereid om hun eigen kinderen te offeren om via zelfmoordaanslagen Joden te kunnen vermoorden. Er is een geweldig vers in T'hilim/Ps. 83:8, waar de Psalmist Amaleq met de Philistia, de Palestijnen, vergelijkt. Zo was Rav Chaim Soloveitchik van mening dat elke natie die dit irrationele haat tegen Joden toont, dat wil zeggen: hun terreur op de meest kwetsbare van ons volk - bejaarden en kinderen - richt en die bereid zijn om hun eigen leven te vernietigen om Joden te vermoorden, Halachisch worden gedefinieerd als Amaleq, zelfs heden ten dagen.

Volgens deze uitspraak zou Chamas zeker in aanmerking komen als een volwaardig lid van de Amaleqitische natie.

©Rabbi prof. Sprecher 2009

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.