24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wat zijn engelen?
Publicatiedatum: woensdag 26 juni 2013 Auteur: Redactie | 2.059 keer gelezen
Engelen en demonen, Redactie »

Wat zijn engelen?

Het Hebreeuwse word voor engel is malach. Malach betekentboodschapper. Deze boodschappers hebben geen eigen wil en zijn voor geprogrammeerd om Hasjems Wil te doen, terwijl de mitswot aan de mens is toevertrouwd om te kiezen of je Hasjem wilt dienen of niet. Hierdoor zijn de menselijke diensten van groter waarde dan de diensten van de engelen. Wanneer de mens de mitswot naar behoren een invulling geeft, bereikt hij een oneindig grotere geestelijke hoogte dan de engelen die als het ware ‘gevangen' zitten in een verenigbaar niveau van het geestelijk bewustzijn.

Iedere engel heeft zijn eigen taak. Micha'el wordt met de taak belast om uit te gaan en Hasjems vriendelijkheid tot uitdrukking te brengen. Gavri'el daarentegen voert de rechtvaardige oordelen van G'd uit en Rafa'el heeft de verantwoordelijkheid mensen te genezen. Deze engelen zijn eigenlijk aartsengelen en stellen talloze "ondergeschikte" engelen tewerk die in hun plichten assisteren. Sommige engelen zijn geschapen voor een enkele taak en na het uitvoeren van die taak bestaan zij niet meer.

De Zohar leert  dat engelen ook de taak hebben om Torastudies en gebeden voor G'ds Troon te brengen.

Wat zijn engelen nog meer?
Volgens sommige leringen zijn de natuurwetten - ogenschijnlijke natuurlijke krachten - ook G'ds gesubsidieerde machten. Zij zijn Zijn boodschappers die hierin ook Zijn wil uitvoeren. De Kabbalah leert ondertussen dat ieder wezen en schepsel - dat energie ontwikkelt - wordt beïnvloed door een analoge geestelijke energie. De Kabbalah legt vervolgens uit wanneer er een verband gelegd wordt tussen een natuurwet en een engel, dat er pas sprake is van ‘machten van de natuur' wanneer een engel gerefereerd wordt aan een geestelijke antecedent, zoals bijvoorbeeld de helende macht van de natuur ‘engel Rafa'el'  wordt genoemd, omdat diens verantwoordelijkheid het genezen is. In sommige gevallen, de geestelijke antecedent, de engel zelf, ‘daalt af' om zijn werk te doen en in andere situatie wordt er volgens een volmacht gewerkt (Deel 5 blz. 82-83 van Sichos van Likutei).

In het artikel 'de werelden van de engelen' wordt er nog dieper op het wezen van de engel ingegaan.

In dit dossier hopen wij de komende jaren zoveel mogelijk informatie over engelen te verzamelen.

(Bron: "What are angels" van Rabbi Baruch S. Davidson van Chabad.org)

©Jodendom-online 2009

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.