14 Tammoez 5784 | 20 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Irena Sendler
Publicatiedatum: zondag 10 november 2013 Auteur: Onbekend | 2.187 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Nazi's, Verenigde Naties, Sjoa (Holocaust) »
Irena Sendler 1942

Kijk eens naar deze vrouw! lees de tekst ook eens je zal verwonderd zijn! Vergeet haar nooit. Prijzen gaan niet altijd naar degenen die het verdienen! Overleden op de leeftijd van 98 jaar. Ze vroeg tijdens de tweede wereld oorlog werk in het getto van Warschau, als loodgieter, slotenmaker. Ze had een heel specifieke motivatie.

Ze wist dat de nazi plannen had om de Joden uit te roeien, zij zelf was Duits. Irena verborg kinderen in de bodem van de gereedschapskist die zij vervoerde achterop haar voertuig en ook een grote tas (voor oudere kinderen) Ze had ook een hond op de kar die ze opgeleid had om te blaffen als de Duitse soldaten controleerden bij binnenkomst en verlaten van het getto. De soldaten konden niets doen tegen de blaffende hond die in feite het geluid overstemde dat de kinderen eventueel konden maken.

Ze redde 2.500 kinderen en wist ze te verbergen. Ze werd gearresteerd en de nazi's braken haar benen, armen en martelden haar ernstig. Irena hield al de namen bij van de kinderen die ze gered had van het getto en hield die namen in een glazen pot begraven aan de voet van een boom achter haar huis.

Na de oorlog probeerde ze alle ouders die hadden overleefd te vinden en probeerde hun families te herenigen, maar de meesten waren vergast. Kinderen die gered werden, werden in een pleeggezin geplaatst, of zijn aangenomen. Zij werd voorgesteld voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar is nog niet goedgekeurd. Deze werd bestemd voor Al Gore, die werd geëerd voor zijn film over het broeikaseffect.

Ter herinnering heb ik deelgenomen aan de bescheiden verjaardag door het volgen van deze boodschap. Ik hoop dat u hetzelfde wil doen. We hopen dat deze e-mail zal gelezen worden door meer dan 40 miljoen mensen wereldwijd! Help ons dit door te geven in de wereld, en aan al wie je kent. Niet vernietigen! Het zal een minuut nemen om door te sturen of dit artikel te liken!
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.