20 Sjewat 5782 | 22 januari 2022
Parasja
Bereesjiet/ Genesis     Sjemot/ Exodus     Wajjikra/ Leviticus     Bamidbar/ Numeri     Dewariem/ Deuteronomium     Combinaties     Feestdagen     
Parasja / Pesach Sjabbat / Inzicht Overzicht | Inzicht | Haftara
Feestdagen Sjemot 12:21-51 | door: Devorah
Wij weten dat Hasjem ook tefillien draagt met daarin lofprijzingen oid. over Bnej Jisrael. De mannen van Bnej Jisrael dragen tefillien met lofprijzingen (en Sjema) over Hasjem. Dit heeft verband met de vraagstelling waarom wij over de feest 'Pesach' spreken, terwijl in de Tora en in onze gebeden wordt er uitsluitend over het feest van de Matses gesproken. Het antwoord citeren wij van Kaddoesjat Levi.

In Parasja Bo leren wij dat Hasjem de laatste plaag van de eerst geborene Zelf heeft uitgevoerd. Dit deed Hij door over de huizen van de Joden te springen waaraan de deurpost bloed van het geslachte lam gesmeerd werd. Pesach betekent namelijk 'springen'. In vertrouwen heeft het volk hun hele handel bij elkaar gezocht en in alle haast hebben zij brood met water en bloem moeten maken. Dat zijn de matses. Zoals het verband tussen Hasjem en Zijn volk in hun wederzijdse Tefillien te lezen is, vanuit datzelfde gedachte spreekt Hasjem over het feest van de matzes, omdat zij Hem vertrouwen. Wij spreken over het feest van Pesach, omdat Hij ons gered heeft om over onze huizen heen te springen (Pesach) waardoor wij in alle ijl de matses maakten om direct door Hem verlost te kunnen worden.

Het feest Pesach is een hymne van ons naar Hem en het feest van de Matses is Zijn hymne van Hem naar ons.
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.