23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Verschil tussen emoenah [geloof] en bitachon [vertrouwen]
Publicatiedatum: woensdag 11 juni 2014 Auteur: Redactie | 1.655 keer gelezen
Redactie, Geloof en vertrouwen in Hasjem, Lijden, Moessar [ethiek] »
'Al pie Hasjem jachanoe we'al-pie Hasjem jisa'oe 'et-misjmeret... volgens het woord van Hasjem legeren ze en volgens het woord van Hasjem breken zij op; in opdracht van Hasjem hebben ze gewaakt, volgens het woord van Hasjem door Mosje” [Bamidbar 9:23]. Deze pasoek beschrijft de procedure hoe Bnej Jisrael door de woestijn trokken. Hasjem bepaalde de tijden en het volk luisterde zonder te mopperen: wanneer zij de wolk van Hasjem van zijn plaats zagen opstijgen, dan wisten zij dat Hasjem wilde dat zij zouden reizen. Wanneer zij de wolk over de kamp van Jehoeda zagen schikken, wisten zij dat zij moesten legeren. Hiermee is het duidelijk dat hun omzwerving, zowel het legeren als het opbreken, in opdracht was van Hasjem.

Dus wanneer de wolk zich ophief, zouden Bnej Jisrael reizen en wanneer de wolk zou 'rusten', dan legerde het volk op de door de wolk aangewezen plaats. Ook al bleef de wolk voor een lange tijd op dezelfde plaats, Bnej Jisrael stonden hun mannetje en bewaakten de opdracht van Hasjem en zouden niet reizen [pasoek 19]. Al hun handelingen waren volgens het woord van Hasjem. Zo ook met betrekking tot de misjkan, die dan eveneens werd opgebouwd of opgebroken, volgens de aanwijzingen Hasjem via de wolk.


Pagina index:
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.