15 Niesan 5784 | 23 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Toe Bisjvat: een les over de wortels
Publicatiedatum: dinsdag 03 februari 2015 Auteur: Rabbi Lazer Brody | Vertaling Devorah | 2.014 keer gelezen
Toe Bisjewat, Chamas, Libanon en Chizballah, Iran, Rabbi Lazer Brody, Sjoa (Holocaust), Assimilatie »
Het Joodse volk zal als een Amandelboom in Sjvat bloeien...

Mensen vragen wat Nieuwjaar voor de Bomen betekent. De Tora zegt dat "de mens als een boom in het veld" is. Wij, het volk van Israël, zijn zeker als een boom.

In de Sjoa verloren wij 6.000.000 bladeren en bleven over met kale takken. Volgens de Iraniërs en hun gevolmachtigden Chizballah en Chamas - die op dit moment 200.000 raketten op ons hebben gericht - zou het, naar eigen zeggen, een kwestie van een druk op de knop zijn en slechts 9 minuten duren om van ons af te zijn.

Oetsoe eitsa wetoefar...[Jesjajahoe/Jes. 8:10].

Alsof het nog niet genoeg is, hebben wij een vijand in ons midden die onze binding met onze eigen wortels niet erkennen. Doordat ze niets hebben om zich te verankeren, zullen zij snel verdwijnen, zoals de wind de kaf van een tarwestengel afblaast.

Wat onze vijanden in ieder generatie niet begrijpen, is dat onze wortels diep en machtig zijn. Onze 3800 jaar oude spirituele penwortel snijdt door de keien van onze tijd en reikt terug Mosje en zo nog verder terug naar Avraham, Jitschak en Ja'aqov. Zoals onze vijanden onze wortels niet kan zien, zijn zij niet in staat om ons te ontwortelen.

Op Toe Bisjvat lijken de bomen dood. Maar vergis je niet. Zij zullen weldra in volle glorie tot bloei komen.

Misschien lijken wij nu wel dood door als die bedreigingen van buitenaf en al onze problemen van binnenuit, maar we verslappen niet. Wanneer we het minst zullen verwachten, zal Hasjem ons verlossen en de Mosjiach sturen. Het Joodse volk zal als een Amandelboom in Sjvat bloeien en zich verjongen in al haar glorie, in onze herbouwde Bejt Hamiqdasj, snel, amen!

Toe Bisjvat sameach!

©Lazer Beams 2015

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.