15 Niesan 5784 | 23 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Arabische terrorisme een eindeloze Tisja B'Av
Publicatiedatum: vrijdag 03 juli 2015 Auteur: Rabbi Sprecher | 1.830 keer gelezen
Tisja Be'av, Terrorisme, Rabbi Sprecher, Offers [karbonot] »

Familieleden tijdens de lawaaje van Malachi Moshe Rosenfeld © Vozisneias

De Shin Beth [Algemene Veiligheidsdienst] heeft deze week een melding heeft gemaakt dat erop dit moment  een terreurstijging plaats vindt van maar liefst 50% [zie hiervoor dit artikel].

De ontroerende kinah - klaagzang - van 'Arzei Halevanon' die op Tisja B'Av wordt gereciteerd, geeft weer dat de gemartelde Joden gevuld waren met goede daden, zoals de zaden van een granaatappel. Maar zij waren ook als de hoeken van het altaar van de Bejt Hamiqdasj – de Heilige Tempel – die rood gekleurd was door het bloed van korbanot – offers. Dit gedicht – pijoet – is een herinnering aan het martelaarschap van de Tien Martelaren ten tijden van de Choerban van de Bejt Hamiqdasj en daarna.

Tijdens Jom Kippoer wordt het verhaal van de Tien Martelaren twee keer gereciteerd. Echter leert de Rav Soloveitchik dat deze twee voordrachten van de Tien Martelaren op Tisja B'Av en Jom Kippoer verschillen van stijl en woordenschat. Zo is de pijoet voor Jom Kippoer in de vorm van een sjlicha geschreven en de pijoet voor Tisja B'Av als een kinah. Rav Soloveitchik legt uit dat het doel van ieder voordracht verschillend is.

De Talmoed zegt in Mo'ed Katan 28: "de dood van de rechtvaardige dient als een verzoening voor Israël; als de korbanot in de Bejt Hamiqdasj". Eileh Ezkerah wordt daarom opgenomen als onderdeel van de Jom Kippoer recitatie van de Avoda. Tisja B'Av daarentegen is geen essentieel verzoendag zoals Jom Kippoer, maar het is een dag van rouw omdat we dan de choerban beklagen en andere grote rampen die het Joodse volk over millennia heeft moeten ondergaan.

De Talmoed stelt Rosh Hashana 18b dat de dood van de rechtvaardigen gelijk is aan de Choerban Bejt Hamiqdasj.

Zo is er een directe correlatie tussen de vele slachtoffers van de Arabische terreur en de vernietiging van de Heilige Tempel, dat het centrale thema van Tisja B'Av vormt. Bovendien is ieder Jood dat voor een brutale Arabische terrorist wordt vermoord een Choerban.

Laat ons bidden dat Masjiach nog voor Tisja B'Av komt, waardoor de Rouwdag zal veranderen in een vreugdevolle feest.

©Rabbi Sprecher 2015

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.