14 Ijar 5784 | 22 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Welke kant gaan we op in 5778?
Publicatiedatum: vrijdag 08 september 2017 Auteur: Opperrabbijn Jacobs | 1.754 keer gelezen
Rosj Hasjana, Opperrabbijn Jacobs »

Het is alweer een flinke tijd geleden dat een vriend bij mij thuis op bezoek kwam om mij voor te stellen aan een Syriër, een moslim die tot het christendom was bekeerd. Dat bezoek van een uurtje heeft een diepe indruk op mij gemaakt en van tijd tot tijd komt dat bovendrijven in mijn gedachten. Deze man vertelde mij, wat ik eigenlijk al wist, dat hij was opgevoed met de wetenschap dat Joden verdelgt moeten worden. Maar als kind wist hij niet of Joden mensen waren, dieren of dingen. En dus werd hij antizionist/antisemiet. Hij is nu mijn vriend!

Maar wat ik mocht aanschouwen is dat hij van geen kant van nature iets tegen Joden of tegen Israel had. Hij werd door een fout regime een verkeerde richting opgezogen. Ik gebruik bewust de term ‘opgezogen’ omdat een kind en ook een volwassene wordt meegesleept door de denkwereld die hem of haar omringt, speciaal als die denkwereld geen enkele vrijheid van meningsuiting en, nog erger, geen vrijheid van denken geeft.

Is mijn conclusie dat deze man niet van nature antisemiet was, positief of negatief? Ik denk dat dit een positieve conclusie is. Mits…….en nu komt het: mits wij hiervan doordrongen zijn en dus de bereidheid hebben om te investeren in zijn heropvoeding. Nou klinkt het woord heropvoeding erg indoctrinerend en ingrijpend, maar als iemand diep in zijn lichaam een gezwel heeft, dan zal een oppervlakkige behandeling niet helpen.

Toen eind vorig jaar de scriba van de PKN, de aartsbisschop van de Syrische Orthodoxe Kerk, een imam en mijn persoontje aangaven dat wij AZC’s wilden bezoeken, werd dat afgewezen door de verantwoordelijken want jullie zijn religieus en in Amsterdam doen we het zelf al. Pogingen van de rector van een groot lyceum die samen met een parlementariër van de CU en met mij, proberen rectoren in den lande te spreken over hoe discriminatie en antisemitisme aan te pakken in het VO, stranden. Geen tijd, wel quasi geïnteresseerd maar….. Ik ben ervan overtuigd dat nagenoeg alle inwoners van Gaza gewoon vrede willen. De kwaden en criminelen vormen slechts een zeer klein percentage. Verreweg de grootste meerderheid is van nature geen antisemiet. Maar wat doen wij eraan om die meerderheid de juiste richting te tonen? En hoe intensief is de Nederlands Islamitische Gemeenschap op dit gebied actief? Ook voor hen ligt hier een belangrijke richtinggevende educatieve taak.

Over drie weken is het Rosj Hasjana, Joods Nieuwjaar. Ik maak van de gelegenheid gebruik om u allen een goed en zoet jaar te wensen, een jaar van sjalom voor iedereen, ongeacht zijn of haar (verkeerde) opvoeding. Ook spreek ik de innige wens uit dat op z’n minst de richtingwijzers het komende jaar de goede kant zullen opwijzen opdat de grote meute niet nog verder verdwaalt.

©Opperrabbijn Jacobs 2017

 

 

Copyright © 2017 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.