14 Tammoez 5784 | 20 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Joods-zijn door keuze: de Geriem en reïncarnatieleer
Publicatiedatum: zondag 27 december 2009 Auteur: Redactie | 6.785 keer gelezen
Kabbalah, Gioer, Redactie, Ziel, gilgoel [reïncarnatie] en geweten, Assimilatie »

Joden vormen geen volk. Wat is een volk? Een groep mensen die allemaal dezelfde taal spreken, hebben dezelfde geschiedenis, - achtergrond, zelfde cultuurpatroon hebben en samen in een bepaald land wonen. Een Jood kan een Nederlander zijn, maar ook een Afrikaan, Amerikaan, Israëliër, Chinees, etc. Kunnen we dan wel spreken over ‘am Jisrael, het Joodse volk? Eigenlijk niet, want wij leven al 2000 jaar in diaspora. De meeste Joden spreken geen Ivriet, wonen niet in Erets Jisrael, ga zo maar door. In sociologische betekenis vormen Joden geen volk.

Een Jood is geen ras. Wat is een ras? Groep mensen die zich van andere groepen mensen onderscheid door uiterlijke kenmerken. Een Jood is niet te bepalen door ras, want je hebt blanke Joden, donkere Joden, lange Joden, kleine Joden, etc. Iemand die gioer (overgaan tot het Jodendom) doet gaat niet opeens anders uitzien.

Joods-zijn is niet een speciaal religie. Wat is een religieuze groep? Een groep die zich onderscheid van andere groepen op gebied van religie. Zij leven volgens een bepaald religieus patroon die gekenmerkt wordt door gebeden en voorschriften. Iemand die Joods is, kan praktiserend Joods zijn, maar ook wanneer hij nergens in gelooft, kan hij gewoon lid zijn van een Joodse gemeente. En als hij niet lid is en niet meedoet aan het Jodendom, dan blijft hij gewoon Joods.

Wat is een Jood? Een Jood is iemand die op grond van een religieuze regel, een Toraregel, Joods is.

Wat is een Jood? Een Jood is iemand die geboren is uit een halachische Joodse moeder of is toegetreden tot het Jodendom (uitkomen middels gioer) volgens de Halacha (Joodse Wet). Dat laatste dient absoluut met nadruk vermeld worden. In Nederland betekent dit uitsluitend via het NIK (Nederlands Israëlische Kerkgenootschap) of het PIK (Portugees Israëlisch Kerkgenootschap). Joods worden kost tijd, vereist intense studie en dat betekent: weten, praktiseren, aanpassen, accultureren en integreren.

Iedere Jood heeft twee zielen.

Pagina index:
Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.