15 Siewan 5784 | 21 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De Joodse visie op de Talwet
Publicatiedatum: dinsdag 17 juli 2012 Auteur: Redactie | 2.659 keer gelezen
IDF, Redactie, Wetgeving, Mitswes [geboden] doen, Talwet »

Alle niet-Arabische Israëliërs, zowel man als vrouw, moeten op hun achttiende het leger in voor een periode twee tot drie jaar. Dankzij de tien jaar oude Talwet – die in augustus 2012 zal komen te vervallen - konden charedische [ultraorthodoxen] studenten aan een jesjive onder hun militaire - of burgerdienst uit komen. Vele charediem vroegen elk jaar opnieuw uitstel van dienstplicht, aan totdat ze de leeftijd hadden bereikt dat ze niet meer in het leger hoefden.
Op dit moment zijn er nog ongeveer 60.000 charediem die zijn vrijgesteld.

De Charediem voelen zich door deze beslissing door de overheid beperkt in hun Jodendom. Men meent dat de beslissing tot het vervallen van de wet besloten is door seculiere Israëliërs die de regels van het Jodendom niet kennen. De meeste seculiere Israëliërs daarentegen zijn blij dat de Talwet komt te vervallen, omdat zij van mening zijn dat iedereen een aanzienlijk deel moet hebben aan de verantwoordelijkheid binnen de Israëlische maatschappij en veiligheid. Dit hebben zij onlangs en masse middels een demonstratie benadrukt. "Als je gelijke rechten wilt, moet je ook gelijke plichten hebben", zei Tal Nachom van Yisrael Beitenu [Israël Ons Huis] dit voorjaar nog.

Alles goed en wel, maar wat zegt de Tora over dienstplicht en bestaat er een conflict tussen Torastudie en dienstplicht? Rabbi Eliezer Melamed - specialist onder meer in halachische blik op natie, land en leger, leert het volgende.

Pagina index:
Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.