9 Niesan 5784 | 17 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Vergeving
Publicatiedatum: donderdag 08 januari 2015 Auteur: Redactie | 2.660 keer gelezen
Redactie, Gezondheid, psychologie en sport, Ahavat Israel [naaste liefde], Moessar [ethiek], Boosheid, Tehilliem/Psalmen »
Jevsjoe wejihaloe me'od kal-'ojvaj jasjoevoe jevsjoe raga'... laat al mijn vijanden beschaamd zijn en volkomen verward; zij zullen terug te keren, zij zullen opeens beschaamd worden...” [Tehilliem 6:11].

De bovenstaande pasoek, vers, wordt dagelijks inTachnoen [smeekbede, onderdeel van het ochtend- en middaggebed na het reciteren van de Sjmone Esre. Op Sjabbat en feestdagen wordt het niet gezegd] gereciteerd. De pasoek bevat een boodschap die wij vaak moeten herhalen, omdat het een uitdaging vormt deze pasoek ons eigen te maken!

De pasoek is namelijk een krachtige les in het vergeven van mensen voor hetgeen ze verkeerd hebben gedaan. Zodra zij vergeving hebben gevraagd en wij hen hebben vergeven, moeten we de gevoelens van wrok en bitterheid doen laten verdwijnen. Mensen hebben vaak de neiging om te zeggen: “ik kan het vergeven, maar niet vergeten”". Natuurlijk kunnen we bij bewustzijn veel dingen niet vergeten, maar wanneer we werkelijk iemand iets hebben vergeven, moeten we er altijd van bewust zijn dat in het heden wij door die vergeving een nieuwe relatie hebben gecreëerd met hen. Bekijk ze met een post-vergeving houding. Zeg niet iets dat hen onnodig zal herinneren aan het verleden waarvan ze nu spijt van hebben.

Wanneer je iemand iets vergeeft, is dat een persoonlijke gewin. Vasthouden aan wrok is ongezond. Zowel geestelijk als lichamelijk. Wanneer we ons vasthouden aan negatieve gedachten, wrok, bitterheid en boosheid, eten wij onszelf op. Deze gevoelens zijn als acid die grote schade aan de vaten [lees: je spirituele als je materiele lichaam] kunnen veroorzaken die hen vasthouden.

En je zult de liefde in je hart hebben
Voor jezelf en je vrienden
Om een wereld van hoop en vrede te creëren
We werden gemaakt in het licht van Hasjem.

Amar Rabi Akiva

Iedereen wilt graag in een positieve emotionele staat verkeren zoals blijheid, kalmte en een algemeen goed gevoel. Kies voor een gevoel dat je verheft en je leven kracht geeft. Heb mededogen voor mensen die je slecht hebben behandeld, maar om vergeving hebben gevraagd. Het is zelfs een hoger niveau wanneer je iemand vergeeft, die niet de moed heeft toe te geven of niet bewust is dat hij je verkeerd heeft behandeld.

Davied Hamelech had in de bovenstaande pasoek niet over dat hij persoonlijk zijn vijanden wilde laten beschamen. Hij had het liever dat zij uit henzelf hun eigen hun fouten zouden erkennen en dat deze bewustwording hen gevoelens van schaamte zou opwekken. Hijzelf zal nooit iets hebben gezegd of iets hebben gedaan om hun onaangenaam gevoel te verergeren.

Vergeet ook niet dat de mensen aan wie je misschien geneigd bent om een hekel aan te hebben, ook kinderen van Hasjem zijn. Vanuit Hasjem's gezichtspunt wilt Hij voor alZijn kinderen het beste voor hen; zowel spiritueel als emotioneel. Laat jouw liefde voor Hasjem bij jou het gevoel van vriendelijkheid en compassie opwekken.

Bron: Growth Through Tehillim van Rabbi Zelig Pliskin

©Jodendom-online 2015

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.