15 Niesan 5784 | 23 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Invloed van de Torah op de gezondheid
Publicatiedatum: donderdag 20 december 2018 Auteur: de redactie | 1.731 keer gelezen
Redactie, Rabbi Lazer Brody, Wetenschap, Gezondheid, psychologie en sport, Ziel, gilgoel [reïncarnatie] en geweten, Mitswes [geboden] doen, Hasjkove volgens de RaMCHaL »
Rabbi Elazar Azikari schreef in zijn monumentale boek “Sefer Hacharedim” over het verband tussen ieder deel van het lichaam en de overeenkomstige mitswa die aan het deel van het lichaam verbonden is.

Door een bepaalde mitswa te doen, geeft de mitswa het corresponderende deel van het lichaam spirituele vitaliteit. Spirituele vitaliteit heeft weer invloed op de gezondheid van dat bepaalde deel van het lichaam.

Nog niet lang geleden werd in Health News bekent gemaakt dat het wetenschappelijk is bewezen dat het leggen van tefillien goede invloeden heeft op het hart. Oogproblemen daarentegen worden dikwijls veroorzaakt door te weinig of geen Sjmirat Ejnajiem, het bewaken van je ogen [waar je naar kijkt] of gierigheid [met betrekking tot tsedakah]. Ook is het bekent dat baarmoederhalskanker bijna niet voorkomt bij vrouwen die zich aan taharat hamisjpacha [scheiding tussen man en vrouw tijdens menstruatieperiode tot na de onderdompeling in het mikwe] houden en wetenschappelijk bewijs dat baarmoederkanker haast niet voorkomt bij vrouwen die contact hebben met hun man die besneden is, is oud nieuws [zo ook mannen met betrekking tot syfilis].

De lijst is zo lang en uitgebreid, de lezer kan zelf op onderzoek uitgaan.

Het houden aan of het overtreden van de Torah heeft directe gevolgen op de ziel. De Torah is G’ddelijk Licht en de mens is een veld van energie [of aura] die iedere cel van ons lichaam omringt en doordringt. Iedere mitswa [waardoor het Licht van Hasjem activeert in Sjefa, G’ddelijke Invloed/Licht] heeft zijn eigen effect op het des betreffende lichaamsdeel. En dit vertelt rabbi Azikari – componist van “Yedid Nefesh” en collega van de Ari Z”L – meer dan 500 jaar geleden in zijn boek.

Rabbi Zamir Cohen sjlita is een expert op gebied van Torah en wetenschap. In zijn kleurrijke wetenschappelijk boek The Coming Revolution komt hij met wetenschappelijk bewijs over hetgeen in dit artikel is beschreven. Middels aura-chakravideografie heeft hij de chakra van mensen vastgelegd. Zo zie je het verschil van een chakra van een man voor en na het leggen van tefillin en wanneer een vrouw haar haar onbedekt heeft en vervolgens haar haar bedekt. Hierdoor moet geconcludeerd worden dat alle gezondheid van G’ddelijk Licht komt.

Tegenovergestelde is ook waar. Ziekten hebben altijd een spirituele oorzaak. Is het in dit leven, dan is het wellicht uit één van onze vorige levens. Ook de RaMCHaL ZT"L leert in zijn werken Derech Hashem en Da’at Tevunot dat de hoeveelheid of het terughouden van de sjefa [middels de Kochot Nivdaliem: uitleg over hen zie hier] invloed heeft op iemands gezondheid heeft. Wanneer iemand bijvoorbeeld ziek is, is de G’ddelijke Sjefa gedeeltelijke verborgen. Zodra het geheel verborgen is, gaat de persoon dood. Wanneer hij ziek wordt, acteren slechts enkele Kochot [van deze groep Kochot Hatoemah: uitleg over hen zie hier]. Wanneer iemand sterft, is dat omdat alle Kochot Hatoemah door Hasjem’s verborgenheid [terughouden van de sjefa] zich manifesteren.

Daarom kunnen fysieke kwalen in bepaalde gevallen genezen worden door tesjoeva [tot inkeer komen]. Dit gaat middels het corrigeren van een mitswa die een gezonde invloed heeft op een bepaald deel van het lichaam.

Echter hebben wij tegenwoordig niet meer de kennis over alle verbanden tussen ziekten en mitswot of awerot – zonden. Dat betekent niet dat het verband niet bestaat. Dit betekent dat we dit snel zullen leren zodra de Mosjiach – mag hij nu openbaren – aan ons bekend maakt.

Nog een boekentip over het verband tussen mistwot/awerot en de ziel/lichaam: Anatomy of the Soul!

Bron: Mitzvot and Body Health: Torah and Chakras van rabbi Lazer Brody
Copyright © 2018 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.