19 Tammoez 5784 | 25 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Eloel - Kom, blaas je Sjofar!
Publicatiedatum: dinsdag 27 augustus 2019 Auteur: Rabbi Sprecher; vertaald door Jessica van Wijncoop | 2.311 keer gelezen
Eloel, Rosj Hasjana, Tammoez-Av-Eloel, Rabbi Sprecher »
Waarom blazen we de sjofar gedurende de maand Eloel? Is het alleen om de Ba’al Tokah [de sjofar blazer] een kans te geven om zich op te warmen voor de uitvoering op Rosj Hasjana?

Tijdens Rosj Hasjana nemen we een stap terug en herwinnen we onze verloren inzicht. Dit doen we door de roep van de sjofar. De RaMBaM stelt dat de boodschap van de sjofar is: “Wek hen die slapen.”

RaMBaMs beschrijving van het slapen is een diepzinnige analogie. De dromen die we ervaren in onze slaap lijken namelijk zo echt, terwijl het moment dat we wakker worden we ons realiseren dat onze dromen slechts een illusie waren.

Op die manier leven we het leven vaak in een spirituele sluimer. We dromen over het verkrijgen van materiële eigendommen en alle modernste hightech gadgets en we vergeten onze ware doel in het leven. Sommige mensen denken dat leven alleen gaat over het verkrijgen van de nieuwste en modernste hightech speelgoed. Zoals Danny De Vito welbekend filosofeerde: “Degene die de meeste bezittingen heeft wanneer hij doodgaat, WINT.”

De sjofar herinnert ons eraan dat Danny De Vito’s filosofie onjuist is! De sjofar is G’ds alarmsignaal, Zijn spirituele wekker, om ons eraan te herinneren waarom we in deze wereld zijn. Het roept ons om onze inzicht te herwinnen, om uit te stijgen boven onze dagelijkse beslommeringen en terug te keren naar wie we werkelijk zijn. Volgens de Zohar, is de sjofar G’ds dialoog met onze zielen. Het geluid van de sjofar spoort ons aan om een Torah leven te leiden door van de wereld een betere, vriendelijkere en compassievollere plek te maken.

Het is significant dat Rosj Hasjana, de Dag van de Rechtspraak, plaatsvindt op de verjaardag van de creatie van Adam. Er bestaat een diepliggende connectie tussen deze twee aspecten van de Dag des Oordeels. Het feit dat G’d de wereld en de mens geschapen heeft betekent dat het leven een G’ddelijk doel heeft.

In de hart en ziel van het wereldbeeld van het Jodendom is dat het leven een hoger doel heeft. G’d creëert elk en ieder van ons om een unieke missie uit te voeren. Dit door Zijn mitswes uit te voeren. Mensen kunnen vergeten wat het ware doel van het leven is en glijden af in een droomachtige wereld, waar men overdreven veel belang hecht triviale zaken zoals smartphones en ondertussen worden spirituele waarden vergeten.

De sjofar, met een simpele uitroep en een zucht, maakt ons wakker zodat we de wereld zien zoals het echt is. Dit in plaats van hoe de wereld lijkt als een tv programma zoals wij de wereld zien wanneer we in een staat van spirituele sluimer zitten. G’d heeft ons een geweldig cadeau gegeven met Rosj Hasjana, om ons wakker te maken en ons opnieuw te verbinden met Hem! De sjofar herinnert ons eraan wie we zijn waarom we hier zijn in deze wereld.

Opnieuw verbinden met onze ziel en onze ware G’ddelijke doel in deze wereld brengt veel vreugde met zich mee. Dit is waarom Rosj Hasjana, hoewel het een dag van rechtspraak, gewetensonderzoek en bezinning is, ook wordt gevierd als een vreugdevol feest.

Rosj Hasjana is de dag waarop we de diepe blijdschap vieren van het ontdekken van onze unieke doel in het leven en van het vernieuwen van ons besef: “Niemand kan het op mijn manier doen.’Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.