15 Niesan 5784 | 23 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Gelukkig zijn zonder kinderen is een opdracht
Publicatiedatum: dinsdag 21 december 2021 Auteur: de redactie | 1.115 keer gelezen
Redactie, Huwelijk, Gezondheid, psychologie en sport, Moessar [ethiek], Leer van Rav Avigdor Miller »
“...en G’d zei tegen hen: 'Wees vruchtbaar en word talrijk…” Bereesjiet/Gen. 1:28.

“Ongeveer 1 op de 6 paren krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen”

“In onze maatschappij zijn we gewend alles te regelen zoals het ons het beste uitkomt. Zo stellen we bijvoorbeeld eerst een tijdlang de kinderwens uit, totdat we 'er aan toe zijn'. Tot die tijd worden anticonceptiemiddelen gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Doordat dit zo gewoon is, lijkt het of we zelf kunnen bepalen wanneer we een kind krijgen. Als je stopt met anticonceptie dan verwacht je binnen enkele maanden zwanger te zijn. Helaas pakt het soms anders uit en dat is op zich al een teleurstelling. Je merkt dan dat je niet zelf de regie hebt over je lichaam. Elke maand is er weer de hoop dat het nu toch zal lukken en je begint de ovulatiedatum in de gaten te houden, want dat is het moment dat je vruchtbaar bent. En elke maand opnieuw moet je de teleurstelling zien te verwerken omdat het wéér niet is gelukt. Na ongeveer een jaar onbeschermd vrijen zonder resultaat gaan veel paren naar de huisarts. De eerste stap in het medisch circuit.” [Bron]

Kinderloosheid wordt door veel mensen als een groot verdriet en soms zelfs met veel stress ervaren.

“Eerst ben je verdrietig omdat je andere vrouwen zwanger ziet worden. Maar later ben je verdrietig om het kind dat je nooit voor het eerst naar school zal brengen of zal zien afstuderen. Of het kleinkind dat je nooit zal krijgen. Het is een blijvende pijn die zich steeds weer in een andere gedaante aandient.” Dat betekent overigens niet dat een onvervulde kinderwens per se leidt tot een ongelukkig leven, benadrukt ze. “Ook als je ongewild kinderloos blijft, kun je ontzettend van het leven genieten. Dat doe ik ook. Maar het is wel iets dat je altijd met je meedraagt.” [Bron]

Ook maatschappelijke druk speelt mee met het verdriet en stress van kinderloosheid. Hoe ga je om met de maatschappelijke druk om kinderen te krijgen?

En het antwoord vinden we in Chovot Halevovot. Hierin leert Rabbi Bachaya ons dat het een voorrecht is om geen kinderen te hebben. We moeten, wanneer we kinderloos zouden zijn, Hasjem daar zelfs voor bedanken! We moeten daar dankbaar voor zijn, omdat Hij ons ontheven heeft van *de plicht van het hebben van kinderen.

Helaas ligt de maatschappelijke druk om het krijgen van kinderen erg hoog. Vaak zijn de motieven om kinderen te willen krijgen en hen op te voeden niet zuiver en zijn quasi egoïstisch. Veel vrouwen - het resultaat zien we in de bomvolle kinderopvang - lijken net kleine meisjes die ‘babypoppen’ nodig hebben om er mee te spelen, maar deze levende ‘poppen’ moeten hen geen strobreed in de weg staan. Rav Miller leert dat dit irrationeel en egoïstisch is. Daarbij klopt het romantische beeld van het hebben van kinderen 9 van de 10 keer niet.

Kinderen worden ons dus niet door Hasjem gegeven om het ideale beeld van huisje-boompje-beestje maatschappelijk te laten kloppen. Hasjem geeft ons kinderen om te leren verantwoordelijkheid te dragen en om onvoorwaardelijk te leren geven. Dat is de taak van het hebben van kinderen. Het heeft niets te maken met de maatschappelijke status, het volgen van een algemeen verwachtingspatroon omdat het ‘gewoon’ is. Het heeft te maken met responsabiliteit. Van deze taak van het krijgen van kinderen mogen we ook niet weglopen.

Daaom moet je als Jood jong trouwen en er zoveel mogelijk kinderen krijgen als je dat kunt, want dat bevel van Hasjem is duidelijk in Bereesjiet/Gen. 1:28. beschreven.
Maar stel dat Hakodosj Baroech Hoe jou geen kinderen geeft, dan is het verspilling van je leven wanneer jij jouw kinderloosheid als een rode draad door je leven laat lopen. Zoals de Chovot Halevovot zegt: wees dankbaar; nu kun je doorgaan [met je eigen leven] en geweldige dingen in het leven doen. Hoeveel vrouwen met kinderen hebben tijd om te lernen of om volledig Sjachriet [Ochtendgebed] en Minach [Middaggebed] te dawenen?

Een vrouw kan enorme grote mitswes doen wanneer zij geen kinderen heeft [zo ook haar man]. Ze kan groot worden in ğemiloet chassidiem - de uitvoering van liefdevolle vriendelijkheid. Het zijn complete carrières in het helpen van andere mensen en je kunt andere mooie dingen doen die moeders met gezinnen niet kunnen doen.

Moeders worden uiteraard flink gezegend en beloond voor hun moederschap. Maar de Chovot Halevovot zegt dat je Hasjem moet bedanken als je geen kinderen hebt, want Hij heeft je vrijgesteld van deze zware verplichtingen. Nu kun je veel dingen doen die mensen met kinderen niet kunnen doen. Daarom mag je onder geen beding je leven verspillen met rouwen en gebukt gaan onder depressie door kinderloosheid, want dan begrijp je het doel van het leven niet.

Het doel van het leven is om Hasjem te dienen. Hoe dien je Hem? Op elke manier dat Hij van jou verlangt. Dus als Hij jou kinderen schenkt, dan is dat een van jouw taken. En als Hij dat niet doet, heeft Hij andere taken voor jou in petto. En er zijn zoveel taken in het leven te doen voor Hem, dat er eigenlijk geen vrije tijd bestaat. Er is geen vrije tijd in het stijgen naar een hoger niveau van avodat Hasjem, het dienen van Hasjem.

En dus moeten mensen altijd bezig zijn om Hasjem op de een of andere manier te dienen en hun leven te gebruiken voor Zijn doel. Of dit nu is door kinderen op te voeden. Of door kinderen van iemand anders te helpen en te begeleiden. Maar ook door geld in te zamelen voor mensen om kinderen te kunnen krijgen. Of door je geest te verheffen om tot hogere niveaus van avodat Hasjem te stijgen met een geest die gevuld is met alle aspecten en idealen van de Torah. Dit alles vallen allemaal onder het dienen van Hasjem.

*Footnote: Naar aanleiding van de eerste gebod “'Wees vruchtbaar en word talrijk”, de man heeft de verplichting kinderen te krijgen, niet de vrouw [bron]. Wanneer de man en de vrouw samenkomen, heeft de man zijn mitswa gedaan. Het resultaat is aan Hasjem Alleen.

Bron: Rav Avigdor Miller on Happiness With No Children
Band # 457
Copyright © 2021 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.