18 Niesan 5784 | 26 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Jisjoev hada’at toepassen door middel van Sjabbat
Publicatiedatum: donderdag 30 december 2021 Auteur: de redactie | 1.204 keer gelezen
Redactie, Gezondheid, psychologie en sport, Geloof en vertrouwen in Hasjem, Sjabbat, Tesjoeva [Inkeer], Moessar [ethiek], Leer van Rabbi Nachman, Hasjkove volgens de RaMCHaL »
Elke week hebben Joden de mogelijkheid om zich te verbinden met een ruimte in de tijd die uniek, speciaal en anders is dan de andere dagen van de week. We hebben het over Sjabbat. Iedere week op Sjabbat kunnen we terugkeren naar ons essentiële zelf en naar onze eeuwige verbinding met Hasjem. We kunnen de strijd - de pijn - en de angst van de hele week achter ons laten en in een ruimte van genezing binnengaan. We hebben dan alle ruimte en de tijd om contact te maken met familie en vrienden en om na te denken over wat er echt toe doet in het leven. Sjabbat is een mogelijkheid om meer bewust te zijn van spiritualiteit. Er is nergens om naar toe te rennen, niets om te achtervolgen. Een gevoel van vrede daalt op de wereld neer.
Laten we kijken wat Sjabbat te maken heeft met jisjoev hada’at, mindfulness.

Door de weeks heb je alle tijd om je bezig te houden met allerlei soorten angsten. Door angsten, zorgen, voel je als een slaaf omdat jouw geest verward en niet vrij is. Op Sjabbat zijn wij vrij van de slavernij van angst en zorgen omdat het een mitswa, gebod, is om op Sjabbat blijdschap [simcha] te ervaren, je niet bezig te houden met mondaine dingen en met dingen die je verdrietig, boos of angstig maken. Dat dit een mitswa is, is omdat de Sjabbat heilig is en het spiritueel niveau van Sjabbat erg hoog ligt. Door die simcha - die op Sjabbat wordt ervaren - wordt ons bewustzijn van Hasjem verheven en worden wij verbonden met ware kennis. Hierdoor ben jij vrij en zit je niet vast in de slavernij van angst en zorg. Deze angst en zorg is, zoals eerder besproken, een spirituele ğaloet, ballingschap. Door blijdschap te voelen tijdens Sjabbat, ben je ook in staat om al je gevallen angsten te verheffen naar jirat sjamajiem. Dit omdat we de ware kennis hebben en dat is dat er geen reden is om ergens bang voor te zijn. En door nergens bang voor te zijn, ervaren we een spirituele ğeoela, bevrijding.

Concepten Sjabbat, jisjoev hada’at en ğeoela zullen we verder bespreken in het volgende artikel over de Joodse mindfulness.

In Jisjoev hada’at toepassen om tesjoeva te doen … hebben we het aspect van tesjoeva besproken. Tesjoeva is het terugkeren tot Hasjem, wat het uiteindelijke doel is van jisjoev hada’at.

Sjabbat is ook een aspect van tesjoeva. “En je zult terugkeren naar Hasjem, jouw G’d” [Dwariem/Deut. 30:2]. Iedere vrijdagavond, erev Sjabbat, is een soort mini Jom Kippoer. De fysieke ğeoela, die op Sjabbat zal lijken, is een dag van de volledige tesjoeva. Op die dag zullen we steeds hogere niveaus van de kennis van Hasjem bereiken. We zullen terugkeren naar onze eerdere niveaus van spirituele kennis en percepties [van voor de chet, zondeval], omdat we dan weten dat wij in ğaloet zoveel nieuwe niveaus van spiritualiteit, de connectie met Hasjem, nooit hebben bereikt. Daarom noemen de Geleerden de Sjabbat een voorproefje van Olam Haba, de Toekomstige Wereld. Dit omdat we op iedere Sjabbat ons verbinden met heiligheid, met Hasjem [deveikoet] en Zijn Torah.

Reb Nosson leert dat de Sjabbat een cadeau van Hasjem aan ons is om ons te helpen met jisjoev hada’at. Ongeacht wat we door de week hebben meegemaakt, kun je door de Sjabbat makkelijker terugkeren tot Hasjem [Likutei Halachot, wetten van de sjabbat, 7e instructie]. Middels de heiligheid van Sjabbat kun je vervolgens je makkelijker aan Hasjem hechten. Omdat Sjabbat ervoor zorgt dat je in het ‘hier en nu’ leeft, kun je dat weer nemen door de dagen van de week.

Rabbi Nachman leert vervolgens dat de Sjabbat zo heilig en verheven is dat zelfs ons eten op Sjabbat anders is. Hij zegt dat de belangrijkste manier waarop we Sjabbat eren is door te eten. Dit omdat het eten op Sjabbat eigenlijk een spirituele avodah is. Daarom is het een grote mitswa om goede en speciale maaltijden te eten op Sjabbat, waar je erg van kan genieten. Deze avodah van eten op Sjabbat helpt je ook om tesjoeva te doen wanneer je per ongeluk chilloel Sjabbat - het onteren van de Sjabbat - hebt gedaan [Likutei Moharan, Instructie 277, deel één].

Met Sjabbat ben je verbonden met Hasjem, jezelf en jouw gezin. Je kan dan gevoel van geluk [simcha] en vrede voelen. Sjabbat geneest je van angst en pijn, want Hasjem’s koningschap over de wereld wordt op Sjabbat geopenbaard waardoor je de genezing door Zijn Aanwezigheid in jezelf kunt ervaren. Door Sjabbat trek je de Or Risjon, het Licht van de Mosjiach, naar je toe.

Let wel, niet Joden, Bnej Noach, mogen geen Sjabbat vieren zoals de Joden dit doen. Dit valt onder de zes verboden voor de niet Jood.
Pagina index:
Copyright © 2021 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.