15 Siewan 5783 | 04 juni 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Sjabbat Chazon volgens de Lubavitcher Rebbe
Publicatiedatum: maandag 10 juni 2013 Auteur: Redactie | 3.706 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Tisja Be'av, Redactie, De Misjkan en de Bejt Hamiqdasj , Sjabbat, Leer van de Lubavitcher Rebbe »

De Sjabbat voorgaande op Tisja B'Av [Negende Av], heet Sjabbat Chazon. Sjabbat Chazon betekent "Sjabbat van de Visioen" waar de Haftara begint met de woorden "Chazon Jesjajahoe" oftewel "de Visioen van Jesjajahoe". Deze visie heeft betrekking tot de vernietiging van de Heilige Tempel.

De legendarische Chassidische meester Rabbi Levi Jitschak van Berditchev zei dat op deze speciale Sjabbat aan onze 'mazal', de deel van de Joodse ziel die basjamajiem [in de 'hemel'] is, de derde Heilige Tempel basjamajiem in haar geestelijke en ongrijpbare staat wordt getoond. We kunnen dit vergelijken met een derde set kleding die de vader voor het kind heeft, maar wat hij nog niet mag gebruiken.

Hasjem koos voor Zijn Aanwezigheid in onze wereld voor een 'woning', een gemeenschappelijke constructie dat verder gaat dan de persoonlijke omhelzing van een heel volk en de menselijke beschaving. Ook kent de Tempel in Jeroesjalajiem bepaalde kleding-achtige voorzieningen. Het zijn daarom ook deze eigenschappen die Rabbi Levi Jitschak gebruikte om de afbeelding van de Heilige Tempel te omschrijven als een stel kleding. De Sjabbat Chazon eigenlijk een visioen van een G'ddelijk 'kledingstuk': de uitgesproken persoonlijke relatie met G'd dat in het bijzonder geschikt is voor onze eigen karakter en aspiraties.

Ook is deze visioen een visioen met een belofte. De visioen van de Tempel inspireert ons om ons gedrag te corrigeren. Het doel van deze visioen is bij iedere Jood het verlangen om daadwerkelijk te zien dat de Tempel komt waardoor wij zoveel mogelijk mitswes willen doen om deze droom werkelijkheid te maken.

Doordat deze visioen ieder jaar weer voor onze 'mazal' verschijnt, wordt deze G'ddelijke aanwezigheid voor ons steeds meer een 'tweede natuur', waardoor wij geleidelijk aan de staat van waardigheid tot het goddelijke te ervaren in ons dagelijks leven.

Naar de Siches van de Rebbe

©Jodendom-online 2012

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.